Klatring i Lofoten

Drømmer du om å klatre på fast granitt med god friksjon, med utsikt over et vakkert øyrike som bader i smaragdgrønt hav? Fjellklatringen i Lofoten er særegen og innbydende.

– Det er den helhetlige naturopplevelsen som gjør klatringen i Lofoten så fantastisk, sier  

Seth Hobby, hovedguide og daglig leder i Northern Alpine Guides. Guideselskapet tilbyr klatrekurs og guidede klatreturer i Lofoten og omegn.

– Det å klatre rett over havet er veldig spesielt. Etter bare en liten taulengde har du en storslått utsikt du ikke får oppleve noen andre plasser.

Verdenskjent klatredestinasjon

Lofoten er en destinasjon som står høyt på lista til mange fjellklatrere. Her finnes klatreruter av ypperste kvalitet, spektakulær natur, og et vell av andre muligheter når slitne klatrefingre skal hviles. Det å kunne klatre perfekte granittriss med utsikt over Lofotveggen, for så å hoppe i havet før man tar en øl på en av øygruppens mange serveringssteder mens man planlegger de neste dagers utflukter, skaper en grandios totalopplevelse og minner for livet.

Hvor er de beste stedene å klatre i Lofoten?

Det finnes klatremuligheter over hele øygruppen, men aktiviteten er i hovedsak konsentrert til Austvågøy, der Henningsvær regnes som selve «Klatrernes Mekka.» Langs den smale veien som slynger seg langsmed havet ut til det vakre fiskeværet med 500 innbyggere, reiser det seg en rekke flotte klatreklipper. Den mest ruvende, som lokker erfarne klatrere fra alle verdenshjørner, heter Presten. Andre klatrefelt bærer navn som «Pianokrakken», «Gandalfveggen» og «Festvågveggen». Her finnes et rikt utvalg ruter av varierende vanskelighetsgrad. Og så må man ikke overse klatreruta med navn «Bare blåbær», som ligger inne i Djupfjorden. En ekte klassiker, som nytes best i ettermiddagssolen.

Merk at parkeringsmuligheter langs Henningsværveien er svært begrenset. Det finnes en stor parkeringsplass på Festvåg. 

På det vakre klatrefeltet med det passende navnet «Paradis» på Kalle, finnes en rekke kortere ruter. Området blir ofte brukt til kursvirksomhet. Friluftsområdet Kalle ligger mellom Henningsvær og Kabelvåg. Ved den fine badestranda er det parkeringsplass og toaletter.

Svolværgeita

Svolværgeita er kanskje det de fleste forbinder med klatring i Lofoten. Den spektakulære fjellformasjonen som rager stolt over Lofothovedstaden Svolvær ble besteget for første gang i 1910. I dag står «Geita» på «bucket-lista» til både erfarne klatrere, og til eventyrlystne turfolk som ønsker seg en luftig opplevelse for livet. I høysesong går det daglige guidede turer hit, og du trenger ikke ha klatreerfaring for å gjennomføre. Gåturen opp til fjellet er bratt. Du bør være i god fysisk form, og ikke lide av sterk høydeskrekk om du velger denne turen. Utstyr, veiledning og sikkerhet blir ivaretatt av guide. 

Ryggtraverser

Klatring i Lofoten kan være så mye mer enn Svolværgeita, også for nybegynnere. Seth Hobby i Northern Alpine Guides anbefaler å melde seg på turen som har blitt døpt «Lofoteggen».  Dette er spenstig ryggtravers som består av en miks av vandring, klyving og klatring i et spektakulært alpint landskap. Man bruker tau og klatreutstyr i løpet av en unik dag i Lofotens magiske fjellverden. 

­– Dette er en veldig flott tur med utsikt mot Rulten og Higravtind, de aller høyeste og heftigste toppene i Lofoten, sier Hobby.

Turen passer for spreke folk som ønsker å lære mer om alpin ferdsel.

Mange muligheter

Det finnes mange variasjonen innen klatring. Det spenner seg fra buldring på steiner på bakken, til det til å bestige krevende, alpine topper. Men det er kanskje i sjiktet midt imellom de fleste holder på, nemlig sportsklatring eller tradklatring. Lofoten har noen få boltede ruter, men det er tradklatringen, hvor man plasserer egne sikringer i fjellet, som har gjort Lofoten til den verdenskjente klatredestinasjonen det er i dag.

Klatrefakta:

  • Tradklatring: Tradisjonell klatring, eller tradklatring er klatring på fjellvegger hvor du selv setter sikringer i form av kiler og kamkiler i sprekker i fjellet. Dette er mest utbredt i Lofoten.
  • Sportsklatring: Klatring på fjellvegger hvor det er boret fast sikringsbolter og toppanker i fjellet. Her sikrer du deg i disse underveis.
  • Buldring: Klatring på store steiner uten sikringer eller tau. Isteden han man en matte – en såkalt ”crash pad” – som man lander på når man faller av eller hopper ned.  

Ofte stilte spørsmål om klatring i Lofoten:

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.