Nordlysopplevelse i Lofoten

Har du noensinne vært utendørs på en kald vinternatt? Da har du kanskje vært vitne til ett av de mest praktfulle fenomenene naturen har å by på: nordlyset, Aurora Borealis, som kan sees på den nordlige halvkulen, og det såkalte sørlyset, Aurora Australis, på den sørlige halvkulen. Disse aurora'ene kan vi også kalle polarlyset. Nordlyset kan sees på klare kalde netter fra september til april.

Artikkel
26.06.201312:50 Mariell Hagen

Nordlys i Lofoten

Her i Lofoten bor vi under nordlysovalen, et lysbelte som omringer de magnetiske polene, og her er det størst sjanse for å se det fargesprakende nordlyset. Det starter ofte lavt på den nordlige himmelhvelvingen og beveger seg høyere opp i løpet av kvelden.

En annen god grunn for å komme til Lofoten for å se nordlyset er temperaturen. Takket være varmen fra Golfstrømmen er det ikke så lave temperaturer her. Om du vil ta bilde av nordlyset, er det bedre for fotoapparat og batterier når det ikke er for kaldt og det ikke er så mye snø.

Nordlysopplevelsen

Dersom du kommer til Lofoten for en nordlysopplevelse og ønsker å maksimere sjansene for å se nordlyset, må du besøke Lofotens egne Polarlightcenter i Laukvik. Her får du se en fargerik billedpresentasjon som tar omtrent en time, og du kan stille spørsmål om alt du ønsker å vite om nordlyset. De har spesialinstrumenter, som for eksempel et magnetometer som viser magnetisk aktivitet på en skjerm, så du kan gå ut og se nordlyset på akkurat riktig tidspunkt. Enestående service: Etter at du har besøkt polarlyssenteret, får du et varsel over SMS mens du oppholder deg i Lofoten.

I tillegg til Polarlightcenter har Lofoten flere aktiviteter som skal forbedre dine sjanser til å se dette magiske lyset. Bli med på trugetur på jakt etter nordlyset, eller dra på sightseeing i buss. På grunn av at nordlyset er et naturfenomen kan ingenting garanteres, men vi lover spenning og fine naturopplevelser.

Mytologi

Navnet Aurora kommer fra den romerske gudinnen for morgengry, mens Boreas er det greske navnet for nordavinden. 

Her i Nord-Norge pleide nordlyset å være omspunnet av mange myter og mysterier. I gamle dager trodde skandinaviske fiskere at nordlyset var speilbildet av store sildestimer i Nordsjøen. En annen skandinavisk myte var at nordlyset skinte med lyset fra sjelene til unge kvinner. Og det er ikke så veldig lenge siden barn ble fortalt at de ikke måtte vinke med et hvitt tørkle mot lyset for ellers ville de bli tatt av nordlyset, noe som selvfølgelig var veldig spennende å gjøre.

Sammenhengen mellom sola og jorda

Sola sender hele tiden ut en strøm av elektroner og protoner. Dette er den såkalte solvinden som blåser stadig mot jorda og ut i verdensrommet. Disse partiklene fra solvinden kommer inn høyt opp i atmosfæren over jorda ved polarlyssonen og skaper polarlysene. Disse partiklene bruker to til fire dager på ferden fra sola til jorda. Solaktiviteten har en 11-års syklus. Nå når solaktiviteten er på det laveste, kan du bare se nordlyset på vår breddegrad.

Nordlys - © Polarlightcenter
Nordlys i Lofoten - © Stockshots/Innovasjon Norge