Galleri 2

På Galleri 2 kan du få en smak av verden – og verdensrommet.

Galleri
22.06.202014:34 Tobias Kongevold Forsaa

Har du noen gang sett et kunstverk som har vært ute i verdensrommet? Dette spørsmålet kan du svare et rungende «ja» på etter et besøk i Galleri 2 i Stamsund.


Galleriet ble etablert i 1999 av kunstnerparet Vebjørg Hagene Thoe og Scott Thoe, og er lokalisert i et over hundre år gammelt vaskeri ved hurtigrutekaia i Stamsund. I omgivelser preget av mektig natur er det viktig for grunnleggerne at også den skapende og spennende siden i menneskenaturen blir viet oppmerksomhet.

Kunstnerparet har et stort nettverk som de gjerne inviterer til Lofoten. Gjennom hele året viser Galleri 2 flere skiftende utstillinger av internasjonalt kjente kunstnere fra flere land.


I tillegg inneholder galleriet en stor samling med Vebjørg Hagene Thoe og Scott Thoe sine egne verk.

Tekstilkunstner Vebjørg sine arbeider kretser hovedsakelig om mennesket - og menneskenes vilkår gjennom historien - med fokus på kolonialisme og undertrykking.

I 2007 innledet Scott et samarbeid i forbindelse med et kunstprosjekt for Luftfartsmuseet i Bodø. I den anledning ble han kjent med astronauten Rex Walheim, som tilbød seg å ta et maleri med på den siste turen med romferga «Atlantis». Etter flere runder rundt jorda kom bildet «Drømmen om Atlantis» tilbake til Stamsund, og er nå på utstilling i Galleri 2.


Scott Thoe er også kjent for veggmaleriet på verftshallen på Ballstad, og for prosjektet ”Fredsbrua”, hvor han så for seg å bygge ei bro av 43000 kasserte tanks mellom Tyskland og Polen. En flere meter lang modell av brua er å se i galleriet.

Visste du at...

...prosjektet «Fredsbrua» brakte Mikhail Gorbatsjov til Lofoten på 1990-tallet?

Beliggenhet

Galleri 2 ligger rett ved hurtigrutekaia i Stamsund. Dette er et fint sted å ta med barna. De kan blant annet tegne en papegøye som de kan få laget en egen t-skjorte av. I tillegg kan det være morsomt for de minste å se Vebjørg Hagene Thoe i aksjon når hun i sommer skal veve et ni kvadratmeter stor arbeide. Stamsund er et autentisk fiskevær, og har mange flotte turmuligheter. Sju kilometer fra Stamsund finner du Lofoten Wool hvor du kan hilse på villsauer og handle flotte ullprodukter.

Åpningstider:

Fra 31.mars: Onsdag - søndag: 12:00-18:00 

Åpner på forespørsel.

www.galleri2.no

Telefon: +47 909 56 546

Adresse: J.M. Johansens vei 18, Stamsund

Foto: Dan Mariner

Tekst: Christine Kristoffersen Hansen

Se flere/See more