Galleri Lofoten

I Galleri Lofoten kan du oppleve alt fra keramikk signert dronning Sonja til en av Norges største samlinger av nordnorske malerier fra 1800-tallet.
Galleri
24.06.202009:59 Tobias Kongevold Forsaa

Galleri Lofoten ligger sentralt plassert i Henningsvær, og består av to etasjer med kunst fra 1800-tallet og fram til i dag. Første etasje er viet en stor samling malerier av blant annet Otto Sinding, Gunnar Berg, Even Ulving og Adelsteen Normann. Disse malerne blir gjerne kalt «lofotkunstnerne», og har fått mye av æren for at nordmenn på den tiden fikk øynene opp for den nydelige naturen i øyriket. Utstillingen viser et bredt spekter av kunstnerens nordnorske motivkrets ved bruk av ulike teknikker.

I galleriets andre etasje finner du en avdeling med akvareller av den svenske kunstneren Lars Lerin. Han har bodd i Lofoten i tolv år, og regnes som en av Europas fremste akvarellmalere. De fleste av hans bilder i galleriet har motiver fra Lofoten.


H.M. Dronning Sonja har også en egen utstilling her som viser et variert utvalg av hennes verk, blant annet bilder hvor hun har benyttet teknikker som litografi, monotypi, etsning, tresnitt og aquatint. Galleriet har også et utvalg av dronningens keramiske arbeid.

Galleri Lofoten het tidligere Galleri Lofotens hus, men byttet navn da stedet fikk nye eiere i 2019. I tillegg til kunsten rommer galleriet også en historisk utstilling om Henningsvær i tidligere tider. Her kan du blant annet se redskaper og utstyr som ble brukt under lofotfisket. 


For Galleri Lofoten er målet å formidle nordnorsk historie og Lofotens landskap gjennom kunsten, og å være et levende galleri for hele familien.

Visste du at...

...mange av verkene i Galleri Lofoten er fra perioden som blir kalt gullalderen i nordnorsk malerkunst?

Beliggenhet

Galleri Lofoten er plassert på kaikanten mot havna i Henningsvær. Etter galleribesøket kan du nyte et glass rødt eller hvitt i stedets vinbar. Her kan du også bestille ostefat fra den lokale produsenten Aalan Gård. Galleri Lofoten arrangerer ofte konserter og er en kulturell arena der lokalbefolkningen møtes.

I galleributikken finner du et utvalg av lokale varer, kunstbøker, postkort og kunstplakater. For mer kunst- og kunsthåndverk anbefales et besøk på 925 Catrine Linder, Kaviarfabrikken og Engelskmannsbrygga.

Åpningstider

Fra 27.februar:

Fredag til søndag: 11:00-16:00 

Også åpent på forespørsel andre dager.

www.galleri-lofoten.no

Adresse: Misværveien 18, Henningsvær

Telefon: +47 981 04 659

Foto: Dan Mariner

Tekst: Christine Kristoffersen Hansen

Se flere/see more