Opplev Lofotfisket

Lyst å oppleve Lofotfisket? Fiskere fra store deler av kysten har i generasjoner deltatt på dette verdenskjente torskefisket som foregår rett utenfor Lofotens øyer fra februar til utgangen av april.

Artikkel
25.06.201309:29 Mariell Hagen

Det er skreien som gjør sin vandring fra Barentshavet inn mot norskekysten for å gyte, og som har Lofoten som sitt endelige mål for ferden. Selv om en del av fisket foregår et godt stykke fra land med større fartøy, så holder fremdeles småbåtflåten til i fiskeværene, og flere av fiskerne har tilrettelagt for at du kan få bli med og oppleve livet på Lofothavet. 

Fiskelykke. Foto: Kristian NashougFoto: Kristian Nashoug.

Organiserte turer

De fleste båtene som organiserer turer for turister under Lofotfisket tilbyr dette fra midten av februar, når skreien har meldt sin ankomst, til april. Båtene har med alt nødvendig utstyr og tar deg med til de beste fiskefeltene. Du får fiske med stang fra ripa eller med juksahjul og får den opplæringen som trengs. Når skreien kommer inn til Vestfjorden for å gyte er det stor sjanse for at du får napp! Kanskje er du så heldig at får du en kaffetorsk? Det er en torsk som er over 30 kg. Begrepet kommer fra den lokale avisen som gir 1 kg kaffe til de som får en torsk eller skrei som er over 30 kg. Dersom du ønsker det, kan enkelte aktører også gi opplæring i å sløye fisken. Det er mulig å ta med deg fangsten hjem, men vær oppmerksom på hvor mye fisk du kan ta med deg før du kommer til flyplassen eller passerer grensen. Har du med deg for mye kan du risikere at du må betale for overvekt eller får en bot for å ha med deg mer enn det som er lov å ta med ut av landet. Det er bare mulig å være med båter som har organiserte turer, fordi fiskebåtene må forholde seg til lover og regler for hva båten er registrert for.

Her finner du ulike tilbud på organiserte fisketurer eller leie av båt dersom du ønsker å prøve lykken på egenhånd.

Se hva du kan oppleve på Lofotfisket her.

Fiskeredskaper 

Fiskeredskapene som er tillatt under lofotfisket i dag er juksa, line, garn og snurrevad. Det er oppdelt ulike soner på havet etter hvor man kan fiske med disse, unntatt juksafiskerne, som kan fiske hvor som helst.

Juksa er det mest tradisjonelle fiskeredskapet som opprinnelig ble drevet med håndsnøre fra åpen båt. Juksa er et fiskesnøre med mange kroker og et lodd i enden.

Line ble brukt på Lofotfisket fra år 1700. Ei line består av et langt snøre som har kortere snører med kroker nedover med jevne mellomrom.

Garn består av masker med en vidde på omtrent 70 millimeter for å fiske torsk. Et garn kan være rundt 200 meter langt og ligge ca 15 meter dypt.

Snurrevad er en not som ligner på en trål som legges på ca 100 meters dypne. En markeringsbøye settes ut sammen med den første tauarmen. Deretter settes nota ut og til slutt den andre tauarmen. Båten drar så sammen garnet ved at de bruker tauarmene til å lage en sekk av nota som samler opp fisken.

Historiske fakta

Når alle fiskebåtene lå til kai i Henningsvær for over 100 år siden, lå båtene fortøyd så tett, at man kunne gå tørrskodd fra den ene siden av sundet til det andre. Da kom det ca 30 000 fiskere til Lofoten for å delta på Lofotfisket. Nå er det ca 2000.

Fiskebåter i Henningsvær. Foto: Johnny Mazilli, nordnorge.comFiskebåter til kai i Henningsvær. Foto: Johnny Mazzilli

Les mer om dette historiske fisket her.

Overnatting

Når fiskere kom til Lofoten i åpne robåter for flere hundre år siden, sov de under båten sin. Etterhvert ble det bygget rorbuer hvor mannskapet fikk tak over hodet og et sted de kunne lage mat. Les mer om rorbuenes opprinnelse her.

Nå bor fiskerene i båtene sine, så rorbuene blir leid ut til turister. Rorbuene har kjøkkenfasiliteter så du kan tilberede fangsten etter en vellykket fisketur.

Her finner du en oversikt over rorbuer og annen type overnatting i Lofoten: Steder å bo.

rorbuer under nordlysFoto: Johnny Mazzilli. 

Mat og drikke

Ønsker du ikke å lage maten selv, kan du gå på en av de mange serveringsstedene som tilbyr lokalprodusert mat og drikke. Fersk fisk, tørrfisk, hvalkjøtt og Lofotlam er noen lokale råvarer du kan få servert. Lofoten Gårdsysteri og Aalan går lager oster som har fått flere utmerkelser for sin gode kvalitet. For å slukke tørsten finnes det også øl og vann som bruker fjellvannet i Lofoten som sin kilde.

Les mer om hvor du kan få en god matopplevelse her.

Holmen Lofoten

Gode matopplevelser får du blant annet på Holmen Lofoten.

Les mer om 

VM i Skreifiske

Hvert år arrangeres VM i Skreifiske i Svolvær som i mange år har vært et spennende alternativ for dem som ønsker å delta på en internasjonal fiskekonkurranse. Dette er norges største sjøfiskekonkurranse og flere tusen mennesker bruker å komme til byen for å oppleve den gode stemningen og feire det tradisjonelle skreifisket. Her konkurrerer man om å få den største skreien og størst totalfangst. Båtene går ut på fiskefeltet samtidig ved utror og etter endt konkurranse veies fisken på kaia. Det har vært kåret vinnere som har fått en skrei på over 30 kg!

Dagen før verdensmesteren kåres, arrangeres også fiskekonkurransen "Lofotcupen". Da er det den som får den største fisken, uansett type, som vinner. Ta med varmt tøy og godt humør, så kanskje er det nettopp du som haler stortorsken over ripa neste gang? 

Vil du lese mer?

Lofotens fiskerihistorie

Lofotfiske et eventyr

Bestill fisketurer med Lofotfiske  

Smaken av Lofoten

Ja, vi elsker skrei!