Midnattssol i Lofoten

Midnattssol er et fenomen som inntreffer hele eller deler av tiden mellom vårjevndøgn og høstjevndøgn nord for den nordlige polarsirkelen og mellom høstjevndøgn og vårjevndøgn sør for den sørlige polarsirkelen. I Lofoten betyr det fra ca.28.mai til ca.14.juli.

08.05.202011:25 Mariell Hagen

Midnattsol innebærer at solen ved sin laveste posisjon i løpet av ett enkelt døgn ikke går under horisonten og dermed, såfremt skydekket ikke er for omfattende, er synlig 24 timer av døgnet.

Andelen av året det er midnattsol øker med avstanden fra polarsirklene i retning mot polpunktene. Den er størst ved polpunktene hvor det er mulig å se solen i sammenhengende 6 måneder.

De områdene som har midnattsol om sommeren, har mørketid i et tilsvarende langt tidsrom om vinteren. På grunn av skumringseffekten (lysbrytning) innebærer mørketid imidlertid ikke nødvendigvis at det er mørkt 24 timer av døgnet, på samme måte som det blir lyst noe før soloppgang.

I Lofoten har vi midnattsol: ca 28. mai - 14. juli, og mørketid: ca 6. desember - 6. januar. Midnattsola kan oppleves med nesen vendt nordover på yttersiden av Lofoten. Gode eksempler er Laukvik, Gimsøy, Utakleiv, Ramberg eller på en fjelltopp.

Hvorfor ikke prøve en spesiell midnattsolaktivitet mens du er her? Klikk her for oversikt på hva som finnes.

Kjell Ove Storvik
Golf i midnattssol - Lofoten Golf Links, Hov
, click to open in lightbox