Vikingene kommer!

Vikingen var fryktinngytende krigere. De herjet og sloss, plyndret og regjerte og satte spor etter seg over store deler av Europa for mer enn 1000 år siden. Vikingene var dyktige sjøfolk og hadde handelsvarer som var svært ettertraktet i Europa. En av Nord-Norges mektigste menn regjerte i Lofoten: høvdingen av Lofotr!

Viking Lofoten
22.02.201912:45 Vegeir

Vikingene var også kjent for sine fantastiske egenskaper som båtbyggere og sjøfolk. Med de slanke, gruntgående skipene sine kunne de seile raskt og smidig, langs elver og kyster og komme seg til nye landområder. Det var med dette duket for både erobring og etablering av nye handelsrelasjoner.Vikingtiden forbindes av mange med blodige kamper, erobringer av land, plyndring og ran. Historien forteller om mange tøffe slag, store rikdommer og sterke maktkamper mellom vikinger og andre folk/kulturer.

Lofotr Vikingmuseum foto Kjell Ove Storvik

Vikingene fra Lofoten kunne by på luksusvarer fra nord.

Vikingene var ikke bare krigere og handelsfolk. Like viktig var de daglige gjøremålene, det som holdt liv i og skapte grunnlag for samfunn året gjennom; fiskeri og landbruk. Tørrfisken, en av Lofotens viktigste handelsvarer også i dag fant veien til Europa allerede i vikingtiden. Pelser, reip, egg, dun – ja, det var mye fra nord som var betraktet som luksus i sør!

Ett av verdens mest sensasjonelle funn knyttet til vikingtiden er gjort i Lofoten.

På toppen av et høydedrag, med vid utsikt over landskapet har det mektige Høvdinghuset stått. Dette har vært hjem og maktsenter for en av Nord-Norges mektigste høvding og husfrue. Funnet av langhuset er intet mindre enn en sensasjon, både i størrelse og innhold. Det er det største langhuset som er funnet noensinne fra vikingtid. Inngangsbilletten kan bookes her.

Unike gjenstander forteller om makt og rikdom.

Det ble funnet kostbart glass, importert keramikk og ikke minst – gjenstander som knapt er funnet andre steder og som understreker den makten høvdingen og husfrua ved Lofotr må ha hatt. Gullgubbene, pekeren i gull samt glass-skårene hører til i denne kategorien.

Lofotr Vikingmuseum foto Kjell Ove Storvik

Men hvordan kunne det ha seg at det kunne dannes slikt et maktsenter i Lofoten, langt mot nord og langt uti havet?

Forklaringen finner vi havet og i relasjoner til andre kulturer. De rike fiskebankene som omgir Lofoten i dag var også da kilde til både mat og rikdom. Lofotfisket, vinterfisket etter skrei, var nok svært viktig også i vikingtiden. Etter hvert som skipsbyggerkunsten utviklet seg kunne man seile langt på handels- eller plyndringstokt, og med som proviant og senere handelsvare var tørrfisken. Vikingene var også bønder og dyrket jorden. I tillegg hadde nok høvdingen ved Lofotr sterke forbindelser mot samiske miljøer. Marine ressurser som hval, sel, egg, dun og fisk stod sentralt som handels- og luksusvarer, sammen med produkter laget av pelser, skinn, horn og annet.

Verdens største langhus fra vikingtid stod altså i Lofoten! Det forteller om store ressurser som var verdifulle for mange, om handel, makt og rikdom. Høvdinghuset er rekonstruert i full størrelse, hele 83 meter langt og byr på store opplevelser så vel som kunnskap om en viktig del av Lofotens historie.

Lofotr Vikingmuseum foto Rebeca Franko

Stig inn i høvdinghuset og inn i en annen tid.

Kjenn lukten av tjære og bål når du går over dørstokken til verdens største langhus fra vikingtid. Høvdinghusets arkitektur er storslått og er  utsmykket med vakkert håndverk. Studer utsmykninger og arkitektur, slå av en prat med håndverkeren, som gjerne viser fram det hun/han driver med.

Bli med på fest på vikingers vis og opplev stemningen fra vikingtid! Saftige lammelår, gylden mjød, levende ild, historiefortelling gjennom musikk og dans – hør lyden av «SKÅL» runge i gildehallen!

Eller hva med å seile vikingskip? Kjenn vinden bære skipet av gårde, hør høvedsmannens kommandoer, føl historiens sus! Om vinden uteblir må du selv ta årene fatt – slik vikingene også måtte. Dette og andre viktige ferdigheter kan du lære deg ved museet. Kaste øks, beherske pil og bue – ja, det måtte mange vikinger beherske (sommer).

Vikingene var ikke bare krigere. De reiste til Europa med store skatter og luksus fra nord. De knyttet bånd mellom land og folk. Vikingene fra Lofoten var så mye, mye mer enn det mytene vil ha det til.

Lofotr Vikingmuseum foto Kjell Ove Storvik

Kjenner du din indre viking rope? Har du lyst til å lære om vikingtiden i et autentisk miljø, med bålrøyk og tjærelukt, hvor håndverkerne deler sin kunnskap og du kan bli med på opplevelser? Bli med på en reise mer enn 1000 år bakover i tid!

Finn flere spennende museer i Lofoten her! 

 

Relaterte artikler