Fakta om Nordlyset i Lofoten

Lofoten ligger under nordlysovalen, og er din garanti for at du er på rett plass for å oppleve dette fenomenet.

27.11.201711:22 Sissel

I Lofoten kan du oppleve nordlyset fra slutten av august til midten av april. Før og etter det er det ikke mørkt nok til å kunne se nordlyset når midnattssola melder sin ankomst. Det er ikke hver dag du kan se nordlyset, enten på grunn av lav aktivitet eller lavt skydekke. Men, - Lofoten har mye fjell, og til tider mye vær.  De samme fjellene bidrar også til å brekke opp skydekket, og skaper glipper i skydekket der du kan oppleve nordlyset, også når det er overskyet.  Nordlysguidene i Lofoten vet hvor de beste stedene er for å oppleve dette fenomenet, også på kvelder og netter der store deler av Lofoten er dekket av skyer. Det er dette som er nordlysjakten. Lokale turoperatører er lommekjent i regionen, og er din beste garanti for en vellykket tur. 

Om nordlyset mot formodning ikke viser seg, kan vi uansett garantere en minnerik opplevelse.  Landskapet i Lofoten er spesielt. De dramatiske linjene i kombinasjon med storhavet på begge sider er garantien for en flott opplevelse. Og over deg og skyene, er nordlyset, også på uværsdager. Book din neste nordlysjakt her.

Lyden av nordlyset
Nordlyssymboler er funnet på samiske sjamantrommer, og fenomenet har flere ulike navn på samisk, for eksempel Guovssahas, som betyr «lyset som kan høres». Samene forbandt nemlig nordlyset med lyd. 


Fakta om Nordlyset
Nordlys oppstår når partikler fra sola treffer atmosfæren på jorda. Sola slynger ut enorme gasskyer (solvinden) av varierende styrke. Når partiklene møter jordas magnetfelt, blir de ledet mot en sirkel rundt magnetiske Nordpolen, og det er energien som frigjøres som er nordlyset. Kraftig aktivitet på sola kan føre til nordlys tre til fire dager etterpå.

Men det tok lang tid før menneskene forsto hvordan nordlyset oppstår. Før den norske fysikeren Kristian Birkeland (1867-1917) kom med en forklaring som viste seg å være riktig i 1886

Last ned gratis app med nordlysvarsel
Appen gir deg enkelt og raskt svar på når det er størst sjanse for å oppleve nordlyset i Lofoten og Nord-Norge.

iPhone: Last ned Norway Lights for iOS
Android: Last ned Norway Lights for Android
Windows: Last ned Norway Lights for Windows

Slik dannes nordlyset

Vidar Lysvold