Lofoten fra sykkelsetet

Lofoten er kjent for sin dramatiske natur, og dette gir rom for flotte sykkelopplevelser. Man sykler store deler av Lofoten i flatt og lett terreng. Lofoten er en av landets mest populære destinasjoner, og det kan være en del trafikk om du ferdes i høysesongen langs E10.

Artikkel
03.07.201314:52 Mariell Hagen

Det finnes flotte avstikkere som går utenom Europaveien, og som vil gi deg som syklist muligheten til å oppleve de små samfunnene som ligger litt avsides. På mange av disse strekningene kan du til og med oppleve å sykle nesten helt alene i et åpent, fredelig og oversiktlig landskap.

Velger du å sykle litt utpå kvelden, og å sykle på vest- og nordvendte ruter – kan du til og med oppleve å sykle i midnattssol i perioden ultimo mai – medio august. Man kan også velge å legge sykkelferien utenom juli, og unngå mesteparten av sommertrafikken. Sjøfugl, også havørn kan oppleves langs hele Lofoten – hele året.

Lofoten har for det meste asfaltlagte veier, og har bare grusdekke cirka 20 kilometer. Det er ikke så store avstander, og total lengde Fiskebøl – Å, langs E10, er cirka 160,7 kilometer.

Det er ti tunneler, med samlet lengde på 7,5 kilometer. Nappstraumtunnelen kan unngås på sommeren ved å ta sykkelbåten Ballstad – Nusfjord. Vær også oppmerksom på at det i Flakstad og Moskenes nesten ikke finnes sykkelstier, og at tunellene er smale der. Utvis alltid forsiktighet.

Vi anbefaler at de syklende tar med vann- og vindtette klær og gode sko, vanter, refleksvest, hjelm, godt med lys og reflekser på sykkelen og førstehjelpssaker.

Sykkelbåten mellom Ballstad og Nusfjord

Om sommeren kan du nyte Lofoten fra sjøsiden ved å benytte deg av lokalruta mellom Ballstad og Nusfjord. Ved å følge den gamle ferdselsveien og transportruta på den indre leia, gir denne båtruten deg en fantastisk opplevelse av Lofotens natur. Båtruta er også god å bruke for de som ikke ønsker å sykle gjennom den undersjøiske Nappstraumtunnelen.  Det er daglige avganger fra Ballstad kl.10.00 og Nusfjord kl.11.00 mellom 1. juni og 1. september. Booking gjøres her 

Vil du bli med på organisert sykkeltur gjennom Lofoten?

har du lokal guide med deg på turen blir du ivaretatt på en helt annen måte enn om du sykler alene. Du får de beste tipsene, flotteste utsiktene og ikke minst et godt selskap! Når veiene er bare og minusgrader blir til plussgrader kan du bli med på sykkelturer flere steder i Lofoten med ulik lengde. Se en oversikt over organiserte sykkelturer i Lofoten her. 

RUTETIPS om du ferdes på egen hånd

Fiskebøl-Laukvik-Svolvær: 68 km

Fra Fiskebøl går ruten langs yttersiden av Austvågøya og inn i et område med vakre omgivelser. Fine sandstrender og utmerket turterreng vil garantert gi deg lyst til å bruke god tid på denne ruten. Om sommeren kan du nyte midnattssola i Laukvika. Landskapet veksler mellom myrområder til innsjøer og fjordarmer. Siste delen av ruten går på E10.

Henningsvær-Stamsund: 63 km

Tilbake til E10, forbi Lyngvær kan du sykle over Gimsøybrua (utsikt til Bø i Vesterålen). Ta gjerne turen rundt Gimsøy. Mindre trafikk, et flott turområde og lange hvite sandstrender vil gjøre turen meget hyggelig. Om sommeren kan du nyte midnattssola fra nordsiden av denne øya. Det er også mulig å overnatte på Hov. Til Vestvågøy må du over Sundklakkstraumen. Følg riksvei 815 på sørsida, før du svinger av på Valbergveien og sykler videre til Stamsund. Valbergveien har fast dekke og relativt lite biltrafikk.

CH/visitnorway.com
, click to open in lightbox
CH/visitnorway.com
, click to open in lightbox
CH/visitnorway.com
, click to open in lightbox