Skifest i Lofoten

Toppene i Lofoten oppleves aller best på et par offpisteski vinterstid. Ingen steder i verden byr på en sånn utsikt av hav og fjell, og nedkjøringene er halsbrekkende spennende. Bli med på en fest på ski for erfarne frikjørere.

ARTIKKEL
09.07.201509:41 Kristian Nashoug

Høyt til fjells langt til havs

Tenk deg å stå på en topp i Lofoten en solrik dag i mars-april. Fjellsiden under deg er så bratt at du ikke ser stranda der nede, men ute på havet ligger hundrevis av båter og fisker, det er jo lofotfiske. Til høyre og venstre strekker Lofotveggen seg, som du for anledningen er en del av, og ute til høyre ser du Lofotodden og utenfor der Mosken, Værøy og Røst. Midt imot, i det fjerne, ser du Steigartindan inne på fastlandet.  Og ned til venstre går det en nesten loddrett renne du skal til å styrte ned. Høres dette helt forferdelig ut, klikk videre. Pirrer det, les videre!

Nye spor i skilandskapet

Lofoten er jo egentlig bare en samling skibakker, sett fra frikjøringsperspektiv. Som regel kan man parkere og gå i ti minutter, så er man ved fjellfoten. Bakkene finnes i alle varianter, fra romslige, halvslake glideflater for nybegynnere til vertikale, trange renner for frikjøringsekstremister. Høyden på fjellene er kanskje ikke så imponerende, Himmeltinden på Vestvågøy når beskjedne 931 meter tross navnet, men herfra finnes utforkjøringer av alle vanskelighetsgrader. Frikjøring er en forholdsvis ny sport i Lofoten, så mange spennende ruter er rett og slett ikke utprøvd ennå. Du kan med andre ord oppleve å være førstemann som har kjørt ned ei renne.

Starter sent, slutter sent

Lofoten ligger midt i Golfstrømmen, og snøen legger seg seint. Først over jul er det noe særlig å snakke om. Til det kommer mørketida som gjør dagene korte, og stormer med fornavn herjer.  Men litt ute i februar blir værlaget mer stabilt, selv om et temperamentsfullt lavtrykk fra Ishavet kan fylle rennene med hoftedyp, deilig puddersnø. Mars og april er flotte turmåneder i Lofoten, med mye stabilt vær, lange dager, milde dagtemperaturer og solide mengder snø.  I mai er det ennå snø mellom toppene, og den kornete, saftisaktige snøen er artig å kjøre på. Noen år strekkes sesongen helt ut i juni, da blir frikjøring i midnattssol blir en mulighet.

Sikkerheten i førersetet

De bratte fjellene i Lofoten er ikke for alle. Innsikt i eget nivå, og forståelse for egne begrensninger er særdeles viktig, man bør derfor være sikker på at man kan kjøre ned det fjellet man har valgt å gå opp. I grunnleggende personlig utstyr inngår skredsøker, søkesonde og spade, og man må kunne bruke utstyret. I tillegg bør man ha trening på kameratredning i fjellet. Vind og temperaturskiftninger utover vinteren gjør at snøforholdene er svært ulike fra år til år. Det er derfor viktig å ha en lokal guide med seg som har fulgt med på utviklingen gjennom vinteren.  Selv profesjonlle, erfarne guider som kommer utenfra vil ha store problemer med å innhente denne informasjonen. 

Kan du kjøre off-piste i Lofoten?

Frikjøring i Lofoten foregår så å si uten noen form for infrastruktur. All overnatting skjer på rorbuanlegg og andre turistanlegg i fiskeværene langs innersiden av Lofoten, og her lønner det seg å gå flere sammen.  Så hyrer man en lokal guide som kjenner forholdene. Dette gjøres aller best i små grupper, for eksempel vennegjenger, som kan dele på kostnaden med å leie guide. Man bør ikke dra uorganisert på egen hånd i Lofoten av hensyn til sikkerheten.

Nyttige adresser

(c)Nils-Erik Bjørnholt/Hattvika Lodge, click to open in lightbox
(c)Nils-Erik Bjørnholt/Hattvika Lodge, click to open in lightbox
(c)Nils-Erik Bjørnholt/Hattvika Lodge, click to open in lightbox
(c)Nils-Erik Bjørnholt/Hattvika Lodge, click to open in lightbox
(c)Nils-Erik Bjørnholt/Hattvika Lodge, click to open in lightbox
(c)Nils-Erik Bjørnholt/Hattvika Lodge, click to open in lightbox
(c)Nils-Erik Bjørnholt/Hattvika Lodge, click to open in lightbox