Topptur i Lofoten

Lofoten er et eldorado for toppturer på ski og her finnes alt fra enkle turer til krevende fjell. Å kjøre ski fra topp til fjord er en spesiell følelse som vi anbefaler alle å prøve!

Nedenfor har vi beskrevet kort noen av klassikerne i Lofoten for å gi deg en liten smakebit. Vi anbefaler deg likevel å leie guide for å finne de beste turene, optimale snøforhold og for at du skal få en sikrest mulig tur i våre vakre Lofotfjell!

ARTIKKEL
15.07.201312:09 Sissel Hansen

NB! Sjekk gjerne www.varsom.no for skredvarsel før du skal ut på tur.

AUSTVÅGØY

Småtindan - 700 moh

Småtindan er Lofotens mest populære skikjørings-område. Tinderekka strekker seg fra Stortinden i vest til Finnmarkstinden i øst. Dette er et lett turterreng hvor du kan kjøre nesten overalt. Det ligger nært tettstedet Kabelvåg, slik at du ikke nødvendigvis trenger bil for å komme deg hit.

Den gode gamle turruta "Småtindan" går fra Svolvær via de tre Nøkkvannene, og til Utsikten. Herfra går den videre langs tinderekka Småtindan til du ender opp i "Solhålla" (solhullet), for så å gå tilbake til Svolvær samme veg. Dette kalles "å gå Småtindan" og har alltid vært en typisk fjelltur blant Svolværinger. Etter at plastskoene og carvingskiene ankom Lofoten har denne turen stort sett bare blitt gått av voksne lærsko-freaker. Å dra i Småtindan i dag, betyr å gå fra Kabelvågmarka og opp til Varden, for å kjøre ned samme veg.

Småtindan er som sagt et populært skiområde. På fine solskinnsdager eller etter lange perioder uten snøfall kan her derfor være vel oppkjørt. Men tidlig på året når termometeret holder folk innendørs, møter du ofte uberørte og vakre pudderforhold.

Turen starter via lysløypa i Kabelvåg. Hvis du kjører vestover på E10 fra Kabelvåg, vil du ca. 0,5-1 km etter Kabelvåg kjøre over en liten bro hvor ser et skilt med Eidet. Her svinger du av til høyre og finner parkeringsplass ca. 200 meter fra hovedveien. Herfra følger du lysløypa til Kongsvannet. Til venstre vil du se ryggen som peker opp mot Ørntinden, denne ryggen kalles "Aksla" og er et slakt parti på ca. 200-300 høydemeter. Obs! Følg ryggen, går du for langt ut mot sidene er det rasfare.

På toppen av Aksla må du kjøre ned ca. 50 m før du kan fortsette oppstigningen mot Varden. Herfra er det ca. 400 høydemeter igjen til toppen. Hvor du går er opp til deg selv, men det er vanlig å holde seg til venstre helt til topps. Toppen av turen er egentlig bare et skar ca. 50 høydemeter under Varden.

Nedturen er nokså valgfri, men partiet over Ørntinden er det fineste. Legg merke til at det er et skytefelt nederst i Kolbeindalen, så unngå nedkjøring ved heist flagg. Tøffe Lofotinger snur helst ved toppen av Aksla og tar en tur til på toppen. Aksla er noe overgrodd av busker og kratt men kan være artig nok på snøfattige vintrer.

Småtindan er på langt nær sammenlignbar med turer som Geitgaljartinden og Higravtinden, nedkjøringen er ikke lenger enn ca. 500-600 meter. Men på en dag med litt snødrev, eller tidlig på sesongen med lite lys og snø er det et flott alternativ til sofaen!

Rundtinden - 803 moh

Rundtinden er antageligvis Austvågøyas rundeste fjell. Uten at det preger kjørefor-holdene. Toppen er 803m. Fjellet er lett bestigelig fra flere kanter og byr på flotte og varierte nedkjøringer.

Rundtinden er som sagt bestigelig fra flere kanter. Dette gjør at du kan kjøre ned på en annen side hvis oppstigningen var skarete, forblåst e.l. Husk bare å ringe en venn som kan hente deg når du kommer ned til veien!

Kudalsheia 

Kudalsheia er den raskeste og vanligste veien til topps. Turen starter ca. 20 minutters kjøring fra Svolvær. Etter 15 minutter tar du av mot Laukvik, herfra passerer du blant annet en kraftstasjon. Ca. 3 kilometer etter krysset kommer du til en nokså krapp høyresving på en bakketopp. Avkjørsel finnes ca. 100 m over bakketoppen. Her vil du se Kudalsheia som peker opp mot Rundtinden. Oppstigningen starter over noen knauser med litt skog, før du kommer til foten av Kudalsheia. Herfra tar du sikte mot toppen av heia. Etter ca. 400 høydemeter vil du komme til toppen, her følger du ryggen helt til den forsvinner inn i fjellet. Nå krysser du bare opp dalen som fører til toppen, ca. 100 m under toppen vil du komme til et skar hvor du skrår til høyre og går opp siste ryggen mot toppen. Nedturen er helt grei og tilbyr variert kjøring på rygger og daler. Du kan også kjøre dalen på sørøst sida av heia, i stedet for å kjøre over heia der du gikk opp.

Kudalsheia er absolutt å anbefale utpå vårparten når midnattssola lyser opp hele nordsiden av fjellet. Snøen ligger lenge her!

Vaterfjorden

Turen starter fra Vaterfjorden som befinner seg ca. 10 minutters kjøring fra Svolvær mot Fiskebøl. Du passerer Hammerstad Camping og kjører over ei lita bru. På venstre side av veien finner du en avkjørsel. Herfra går du langs sjøen og inn mot fjellfoten, her er som oftest opptråkket av hyttefolk. Før du kommer inn til foten av fjellet må du gå over et "fjæreområde" som av og til er overflødd. Oppstigningen starter på den naturlige ryggen som går opp mot Rundtinden. Resten av oppstigningen sier seg selv. Når du har nådd topen av den sistnevnte ryggen sikter du litt til venstre for toppen av fjellet, for så og følge kammen siste biten til topps.

Vaterfjorden ligger i solretningen og er dermed perfekt på en klar dag!

Geitgaljartinden - 1085 moh

Geitgaljartinden regner vi som den råeste toppturen i Lofoten. Toppen er 1085 moh. og ligger rett ved siden av Higravtinden. Har du bare en disponibel solskinnsdag i Lofoten så dra for all del på Geitgaljen. Dette er trossalt Lofotens lengste nedkjøring!

Oppstigningen til Geitgaljartiden starter på Liland. For å komme deg hit kjører du til Laupstad som ligger ca. 20 min fra Svolvær mot Fiskebøl. På slutten av 60 sona vil du komme til et kryss hvor det står Liland. Her svinger du av til høyre og kjører ca. 1-2 km.

Obs! Oppstigningen til Geitgaljartinden regnes som svært rasfarlig når forholdene ligger til rette for dette. Når man går opp Lilandsdalen (se bildet under) raser det ut isklumper og stein konsekvent. Spesielt på dager hvor sola tiner opp fjellsidene over. Vær oppmerksom på dette! Her har vært ulykker hvor folk har blitt truffet!

Turen starter igjennom lysløypa på Liland. Herfra følger du høyre side av lysløypa inn til bunnen av Lilandsdalen. Etter å ha forlatt lysløypa må du først gå igjennom et område med spredt kratt og steinrøys, for så å passere et brattere parti (punkt B på bildet under). Her kan av og til kan være noe isete. Herfra fortsetter oppstigningen med greit krysseterreng. På ca. 5-600 høydemeter kan du velge tre alternaltiver for oppstigningen. Veien til høyre er den vanligste og slakeste, den i midten er bratt og rask. Mens den til venstre er lengst og regnes mest som en nedfarts- mulighet. Ved ca. 700 høydemeter bøyer du av i dalen til høyre. Denne dalen er nokså slak og kort, nå vil du etterhvert kunne se toppen. Dalen ender opp i ei stor grop som du nå må passere. Etter denne er det ei bratt stigning på ca. 100 høydemeter. Etter denne kommer du opp på et siste skar, her er det mange som setter ifra seg skiene. Nå er det rundt 100 høydemeter igjen til toppen. Denne aller siste biten er nokså bratt, her er det ofte nødvendig å bruke stegjern og isøks.

Lilandsdalen 

Den vanligste nedfarten er samme veien som man går opp. Dette er den sikreste veien i forhold til rasfaren. Nedfarten er svært variert og utrolig morsom. Midtpartiet lar deg også velge mellom smal rennekjøring og slakere dalkjøring. Denne er tøff og bratt hvis der ikke er for mye is. Dette sjekker du på oppoverturen.

Kvanndalen 

Kvanndalen er den desidert bratteste nedfarten fra Geitgaljen. Denne er ingen ting annet enn bratt og lang. Men sinnsykt artig på bra føre. Hvert år går det store ras gjennom hele dalen, vær derfor 200% sikker på forholdene før du setter utfor her! Nedfarten ender opp i bunnen av Austpollen, herfra må du gå langs fjæra i ca. 15 minutter før du kommer til veien, herfra er det ca. 1 km langs veien tilbake til startpunktet.

VESTVÅGØY

Himmeltindene – 931 moh

Himmeltindene er et stort fjellmassiv som ligger på nordsiden av vestvågøya. Dette er en av de flotteste turer det er mulig å gjøre på denne øya, om man ønsker flest mulig høydemeter og best mulig utsikt. På vestsiden av Himmeltindene er det over 900 høydemeter å ta av! Himmeltindens høyeste topp er 964 moh, men denne er ikke tilgjengelig pga en NATO radar som er plassert på toppen.

Parker ved inngangen til tunellen ved Haukland eller etter at du kommer ut av tunellen på Utakleiv.

Fra Haukland følger du den gamle kjærrevegen opp til skaret før du tar av hovedbakken mot den laveste av de to toppene. Snøforholdene bestemmer hvor det er tryggest å gå, men følg rygger der du kan.  Normal tid på oppstigningen er rundt 3 timer. 

FLAKSTADØY

Stornappstinden – 740 moh

Stornappstinden ligger helt nord-øst på Flakstadøy.

Parkerer ved skitrekket i Nappskaret, gå forbi skitrekket og videre mot det lille vannet, Skarvatnet. Herfra vurderer du forholdene nøye og velger beste vei oppover mot toppen. Terrenget blir slakere og enklere mot toppen av Stornappstind. Sør- og vestsiden er skivennlige for nedturen. Med lett tilgjengelig og fin skikjøring gir Stornappstind uttelling for slitet med å komme seg opp. På vestsiden innbyr store flanker på cruising i stor fart. Mot sør er fjellet brattere med mer krevende nedkjøringsalternativer. Sørsiden krever gode og stabile snøforhold.

Vanlig tidsbruk er ca 2 timer på turen fra parkeringen til topp punktet. Er været gunstig er toppen i seg selv ett utmerket sted for lunsj. Utsikten fra Stornappstind er verdt hele turen!


Guidefirmaer

Northern Alpine Guides - www.alpineguides.no

Nord Norsk Klatreskole - www.nordnorskklatreskole.no 

Vi anbefaler guideboken:

Lofoten - Skiing in the magic islands - the Classics. Kjøp boken her! 

av Jonas Dahlstrup & Thorbjørn Enevold

Espen Mortensen / esmofoto.no, click to open in lightbox
Espen Mortensen / esmofoto.no, click to open in lightbox
Espen Mortensen / esmofoto.no, click to open in lightbox
Espen Mortensen / esmofoto.no, click to open in lightbox
Kristian Nashoug, click to open in lightbox
www.alpineguides.no, click to open in lightbox
www.alpineguides.no, click to open in lightbox
www.alpineguides.no, click to open in lightbox