Reiseforslag i Lofoten

Vi vil gjerne gi deg noen reiseforslag for din ferie i Lofoten. Det vil gi deg inspirasjon til å finne din reisevei gjennom øyriket, og forhåpentligvis gi deg noen tips og idéer til en god opplevelse av Lofoten.

05.07.201309:37 Mariell Hagen

Fra Austvågøy til Gimsøy

Svolvær -Kabelvåg - Henningsvær - Gimsøy

Start dagen med en rusletur til moloen før runden i Svolværs mangfold av butikker, eller bli med en av våre båter til den mektige Trollfjorden et par timer. Følg E10 mot middelalderbyen Kabelvåg. Her står Lofotkatedralen som er blant Norges største trekirker, og bygd for fiskerne under Lofotfisket. Kabelvåg er tettstedet som har bevart mye av sin eldre arkitektur, og her holdt de store markedene til i riktig gammel tid.

Fra torget ser vi statuen av Kong Øystein på haugen, og noen hundre meter lengre ut finner vi Storvågan hvor Lofotens historie fortelles gjennom museum- og galleribesøk. Akvariet viser et utvalg av det som lever utenfor kysten vår. Turengår videre til det kjente fiskeværet Henningsvær. Her finner vi rorbuer, fiskehjeller,fiskebruk, en god havn, galleri, kunsthandverk og mye mer. Kjør videre til Hov påGimsøy, ta til venstre etter Gimsøybrua. Her er mulighet for en tur på hesteryggen,eller slå noen slag på golfbanen.

Reiseruteinfo: Start: Svolvær. Slutt: Hov. Distanse: ca 60 km / 1,5 time kjøretid. Veistrekninger: E10, FV816, FV861, FV862

Fra Austvågøy til Vestvågøy

Svolvær – Lyngvær – Grunnstad – Eggum – Borg – Stamsund

Ta en runde i Svolværs gallerier og museum. Oljemalerier fra nye og eldre produksjoner, akvareller, is-skulpturer, smykkekunst, osv. er alt preget av den landsdelen vi befinner oss i. Kjør E10 til Lyngvær og gjør en stopp ved Vågans bidrag i Skulpturlandskap Nordland. Videre langs E10 til Grunnstad for å ta fugletittertårnet i øyesyn. Her er våtmarksområder med et yrende fugleliv, og en beskrivelse av de mest vanlige fugleartene som fins i akkurat dette området. Det er tre slike tårn langs den nasjonale turistveien i Lofoten.

Nå som du befinner deg i landbrukskommunen Vestvågøy, anbefaler vi gårdsbesøk hvor både ost, urter og krydder produseres. Gjør avstikker mot den lille bygda Eggum, og få med enda en skulptur i skulpturprosjektet for Nordland.Her er et flott vandreområde, og et yndet utsiktspunkt for å se midnattsolen.På Borg besøkes vikingemuseet som viser Europas største høvdingesete. Følg E10til Leknes og ta av mot Stamsund via idylliske Steine før dagens tur ender med galleribesøk og tur rundt i fiskeværet hvor trålerflåten har sin hovedbase i Lofoten.

Reiseruteinfo: Start: Svolvær. Slutt: Stamsund. Distanse: ca 100 km / ca 2 timer kjøretid. Veistrekninger: E10, FV831, FV829, RV815, RV817

Fra Flakstadøy til Røst

Flakstad - Moskenes – Værøy – Røst

Etter forfriskende morgenbad på Rambergstranden går turen Vestover langsE10. Utsiktspunktet på Akkarvikodden som er en del av nasjonal turistvei, kanvære et godt sted å sette seg litt for å nyte utsikten før veien ned til Hamnøy,Sakrisøy, Reine og Å. Ta deg god tid til å få med deg både krykkjeberget, kulturlandskapet, og flere spennende museer i området. Ikke glem kanelsnurrene på Å. Ferge fra Moskenesvågen til Værøy hvor du finner flotte turområder og etsærpreget kulturlandskap.

Vi anbefaler vandreturen til Måstad, og tur for å se de morsomme lundefuglene. Ferge til Røst hvor du snart finner at både idrettshall og pub har Querini som en del av navnet. Les den spennende beretningen om Røsts tilknytning til Italia, og la deg inspirere av de enorme mengder tørrfisk som hvert år henger på hjell før den eksporteres til det italienske markedet. Mulighet for tur til Skomvær fyr. Overnatting på Røst Bryggehotell.

Reiseruteinfo: Start: Ramberg. Slutt: Røst. Distanse: ca 35 km med bil / ca 0,5 time kjøretid + 2 ferger / totalt ca 3,5 timer reisetid. Veistrekninger: E10

Fra Vestvågøy til Flakstadøy

Leknes – Napp – Vikten – Nusfjord – Sund

Leknes handelssentrum har mange spennende og hyggelige butikker for enhvershoppeglad gjest. Kjør langs E10 gjennom Napptunnelen før en stopp på Nappskaret for å få med deg utsikten fra toppen. Ta av til høyre på Vareid ut motVikten for å oppleve bygda som ligger i foten av marbakken, og hvor vi tilbyr lokalprodusert keramikk og glasskunst. Kjør videre til det gamle og kjente fiskeværet Nusfjord hvor du fremdeles i dag kan ta deg en tur på krambua. Her kan du bli med på fiske-tur med stor fiskebåt, eller leie en liten. Et særpreget fiske- og handelsvær med historien godt bevart.

Kjør videre mot Flakstad hvor den særegne kirken bygd av russetømmer, og med løkkuppel befinner seg. Her er faste dager med sommerkonserter uka igjennom. Videre kommer du til Ramberg hvor folk fra hele verden rusler langs stranden. Ta av E10 mot Sund og opplev smijernkunsten på nært hold. Mange tusen skarver er produsert i smia, og for enhver som har vokst opp langs kysten, vekker dunkingen fra museets båtmotorer minner fra tidligere tider.

Reiseruteinfo: Start: Leknes. Slutt: Sund. Distanse: ca 65 km / 1,5 time kjøretid. Veistrekninger: E10, FV804, FV807, FV810.
Vinterlys i Moskenes - © Christian Bothner/nordnorge.com, click to open in lightbox
Hesteridning på Hovstranda, click to open in lightbox
Reiseruteforslag: Fra Austvågøy til Gimsøy, click to open in lightbox
Gråsteinbit © Roger Johansen/nordnorge.com, click to open in lightbox
Reiseruteforslag: Fra Austvågøt til VEstvågøy, click to open in lightbox
Magic Ice, click to open in lightbox
Reiseruteforslag: Fra Flakstadøy til Røst, click to open in lightbox
Utsikt fra Håen på Værøy - © Bård Løken/nordnorge.com, click to open in lightbox
Reiseruteforslag: Fra Vestvågøy til Flakstadøy, click to open in lightbox
Glasshytta på Vikten - © Terje Rakke/nordnorge.com, click to open in lightbox