Sikker i Lofoten om sommeren

Stort sett er det veldig trygt å ta sommerferien i Norge og Lofoten. Sørg bare for varme klær og gode sko, sjekk værmeldinga før du drar på fjellet eller havfiske.

15.03.201714:51 Hege

Nedkjøling

Man fryser ofte mer om sommeren enn om vinteren, og alvorlige tilfeller av nedkjøling (hypotermi) forekommer en god del. Shorts og t-skjorte kan være vel optimistisk i friskt nordnorsk sommervær. Mens man svetter på vei oppover en fjelltopp, blir det fort kaldt når man setter seg ned. Da bør man kunne bytte til en ny skjorte, og kanskje ha en genser tilgjengelig. Ekstra klær er også gode å ha om man brekker en fot og må vente på hjelpemannskapet.  Det er alltid kjøligere på havet enn på land.

På båttur og på fjelltur er det lurt å ta med en sekk med ekstra klær, og ull er som kjent gull! Ta med:

  • Ulltrøye og lang ullunderbukse
  • Lue, votter og skjerf
  • En vindtett jakke
  • Aluminiumsteppe

Luftige fjell med ur og stein

Noen av toppene i Lofoten er luftige, og bør unngås av folk med høydeskrekk. Løs grus, ur og stein gjør terrenget ulendt. Da er det viktig med gode sko. Om du kommer til skade og trenger assistanse, kan du ringe nødnummeret 113. Det virker noen steder hvor det ellers ikke er mobildekning, men slett ikke alle steder. 

  • Last gjerne ned appen Hjelp 113 på mobiltelefonen. Da sparer du verdifulle sekunder når du ringer legevakta.

Havfiske

Havfiske kan innebære risiko, grunnet dårlig vær og manglende erfaring i båt. Dersom du bor på en fiskecamp, er vertskapet alltid svært opptatt av din sikkerhet. Hør derfor nøye etter deres veiledning om styring av båten og om hvor man kan fiske under de rådende værforholdene.

 

Tekst hentet fra www.nordnorge.com