Trollfjorden

Trollfjord eller Trollfjorden som den også blir kalt, ligger i et område med høye tinder som er opp mot 1100 meter med isbreer på toppene og vakre fossefall som ender i fjorden. Bli med på Trollfjord cruise!

Artikkel
18.03.202111:49 Ingvill Lausund

Hvordan komme seg til Trollfjorden:

Det er ingen bilvei til Trollfjorden, så eneste mulighet til å komme seg til denne fjorden er med båt. Her er de ulike måtene å komme seg til Trollfjorden:

Havørnsafari i rib-båter fra Svolvær:

Fartsfylt rib tur til Trollfjord med RIB Lofoten. De tar deg med på en opplevelsesrik rib-tur til Trollfjorden i Lofotens skjærgård. Her møter du blant annet havørn og andre dyrearter. Daglige avganger. 

Havørnsafari i rib båt med Go2Lofoten. Bli med på en fantastisk tur fra Svolvær til Trollfjorden i rib og opplev Lofotens skjærgård med stupbratte fjell, holmer og skjær. 

Trollfjord og havørnsafari med Lofoten Explorer. Opplevelsesturer med rib for hele familien til Trollfjorden med stopp for å se havørn og nydelige strender. Daglige avganger fra Svolvær. 

Lofoten Explorer

Foto: Johnny Mazzilli. NordNorge.com

Havørnsafari til Trollfjord med XXLofoten. Opplev Trollfjorden, havørn, vakre øyer og strender på samme tur. Familevennlig tur med spennende historier på stoppene underveis. 

Ribsafari med Lofoten Seafari. Opplev Lofoten fra sjøsiden! Få et innblikk i lokal historie og mulighet for å få møte den mektige havørna på turen. 

Lofoten SeafariFoto: Lofoten Seafari

Seilbåter til Trollfjorden

Arctic Sail Safari til Trollfjorden med Pukka Travels. Bli med på en komfortabel katamaran og utforsk magiske Trollfjorden.

Trollfjordcruise med World Sea Explorers. Bli med på seilbåten SY Stella Oseana til et eldgammelt hjørne av verden. 5 timers cruise som starer og slutter i Svolvær. 

Trollfjord cruise med hurtiggående charterbåter

Trollfjord turer med MS Øykongen. Komfortabel, hurtiggående båt sertifisert for 85 passasjerer. Romslige salonger og stort hoveddekk. Trollfjordturer med havørnsafari og charteroppdrag hele året. 

MS ØykongenFoto: Lofoten Film

Lofoten Charterbåt tar deg med til Trollfjorden på ørnesafari og fisketurer fra Svolvær torg. Fiskeutstyr og varme klær ombord. Fiskesuppe serveres på turen. Grupper på bestilling hele året. Lofoten Charterbåt

Trollfjord cruise med hybrid-elektrisk båt:

Brim Explorer tilbyr cruise til Trollfjorden med en stillegående båt. Ta et dypdykk i havet med dronen eller nyt lokal mat og innholdsrik guiding ombord. Avgang daglig fra Svolvær i sommerhalvåret. 

Brim ExplorerFoto: Hallvard Kolltveit

Til Trollfjorden med Hurtigruten

Hurtigruten går inn i Trollfjorden både på nord- og sørgående rute i sommerhalvåret. 

Trollfjorden er en vakker fjordarm i Raftsundet

Trollfjorden ligger i vakre Raftsundet, helt øst på Austvågøy i Lofoten. Den 2,5 km lange fjorden er bare ca. 100 m bred i munningen, men vider seg ut lengst inne i fjorden. Den er akkurat stor nok til at Hurtigruten kommer inn og klarer å snu inne i fjorden. Hurtigruteskipet MS «Trollfjord» er oppkalt etter fjorden.

Høye tinder, vakre fossefall og gamle bergarter i Trollfjorden

Trollfjorden ligger i et område med høye tinder som er opp mot 1100 meter med isbreer på toppene og vakre fossefall som ender i fjorden. Innerst i fjorden ligger to vannkraftverk som utnytter fallet på 178 meter fra Trollfjordvannet og Jarsteinvannet med et fall på 446 meter til sjøen. Et av fjellene på nordsiden i fjorden består av Monzolitt, som er ca 3,5 milliarder år gammel og dermed den eldste bergarten i Norge.

Båttur i TrollfjordenFoto: Lofoten Film

Trollene som bodde i Trollfjorden

Navnet Trollfjorden kommer fra sagnet om trollene Vågakallen og Hinnøygubben som kranglet om beiteplass til kyrne sine ved Trollsjøen i Raftsundet. Etter flere krangler mellom trollene, endte historien med at Hinnøygubben falt og slo øksa si i tinderekken ved Raftsundet, slik at denne vakre fjordarmen ble skapt.

Magiske TrollfjordFoto: Marius Fiskum, Norges Sjømatråd

Populært sted

Trollfjorden har blitt fotografert, filmet og malt utallige ganger opp gjennom årene. Når man opplever den, forstår man hvorfor; den er trolsk, trang og ustyrtelig vakker – et trekkplaster uten sidestykke i et område som opplevde turisme nesten før begrepet ble kjent.

Trollfjord cruiseFoto: Hallvard Kolltveit

Keisere og kjendiser i Trollfjorden

Den tyske Keiser Wilhelm II besøkte Lofoten allerede i 1889 etter å ha blitt inspirert av vakre malerier fra Lofoten på en kunstutstilling i Berlin. Keiseren med hans følge var flere ganger på besøk i Lofoten der Trollfjorden og Digermulen var en av favorittene. I Digermulen kan man gå til Digermulkollen og se på Keiservarden som keiseren fikk bygget når han var der. Hans skildringer fra disse turene var muligens en av årsakene til det som var med på å starte turist strømmen til Lofoten. Flere enn keisere har blitt inspirert av Trollfjorden, for deler av filmen «Downsizing» med Matt Damon i hovedrollen, ble spilt inn der i 2016.

Maleriet «Trollfjordslaget» av Gunnar Berg

Det mest kjente maleriet av Trollfjorden er «Trollfjordslaget» av Gunnar Berg. Dette maleriet henger i Galleri Gunnar Berg på Svinøya i Svolvær og viser slaget i 1890 mellom fiskere med tradisjonelle åpne robåter og de større dampbåtene.

Trollfjordslaget av Gunnar Berg. Foto: Camilla Haukås SkjesethFoto: Camilla Skjeseth/ Svinøya Rorbuer

Det dramatiske Trollfjordslaget

Kvelden i forveien (5. mars) hadde representanter for småbåtfiskerne bedt dampbåtene hjelpe til med å brekke opp isen som lå inne i Trollfjorden slik at fiskerne kunne komme seg inn i fjorden dagen etter. Dampbåtene gjorde dette, men i stedet for å åpne opp for fiskerne, stengte de den innerste delen av fjorden med not. De forlangte betaling fra fiskerne for at de skulle slippe dem inn. Dette ville ikke fiskerne akseptere og det kom etterhvert til håndgemeng mellom småbåtfiskerne og dampbåtmannskapene. Blant annet ble fiskerne spylt med skold hett vann fra dampkjelene ombord i notbåtene.

Johan Bojer skildret dette slaget i romanen «Den siste viking».

 

Lofotloven forbød bruk av not under Lofotfisket

Slaget i Trollfjorden ble i ettertid viden kjent og engasjerte store deler av kystbefolkningen. Også Stortinget tok etterhvert affære og fremskyndet arbeidet med en ny Lofotlov. I mars 1891 vedtok Stortinget endringer i Lofotloven som bl.a. forbød bruk av not under lofotfiske.

 

Fakta om Trollfjorden

  • -2,5 km lang og kun 100 meter bred i munningen
  • -Kun tilgjengelig med båt
  • -Daglige avganger med båt til Trollfjorden om sommeren
  • -Ligger helt øst på Austvågøya i Lofoten
  • -«Trollfjordslaget» ble malt av kunstneren Gunnar Berg
  • -Filmen «Downsizing» med Matt Damon ble filmet her

 

Les mer om Trollfjorden på Wikipedia

Området er svært bratt og med ulendt terreng, så det anbefales ikke å gå dit til fots uten å være kjent i området.

Turer til Trollfjorden