Jul i Lofoten

Jul i Lofoten er en kjærkommen tid full av tradisjoner. Du har muligheten til å vandre Lofotens pyntede gater, og utforske en atmosfære som setter spor. Dessuten, arrangeres det koselige julemarkeder, konserter og mye mer. Mørketiden har inntatt Lofoten, noe som betyr at solen aldri kommer opp, men dette blir gjengjeldt med et vakkert blått lys i skumringen og oransje himmel på morgenen. Hvis du er heldig kan julefølelsen styrkes av et dansende nordlys over kulturelle perler.

julilofoten
06.12.201913:43 Hege

Åpningstidene i Lofoten varierer fra by til by, men generelt sett har de fleste begrensede åpningstider. 22. desember er det kun åpent rundt fire timer, fra 10:00-14:00, mens matbutikker kan være er unntak. Lillejulaften, den 23., er det lengre åpent og majoriteten har åpent fra 10:00-18:00. Butikkene i Lofoten er tradisjonstro og de aller fleste holder stengt fra 24.-26. desember, da denne tiden legges av til familie og feiring. Det åpnes igjen den 27., men også etter dette er det begrenset til omtrent fem timer. Uansett, fins det mye å finne på i førjulstiden.

Jul på Svinøy

Førjulseventyret i Henningsvær byr på en unik juleatmosfære og på en kulturopplevelse av de få. Du kan ta turen gjennom de smale gatene på en blåmalt spark. I kanskje Lofotens vakreste fiskevær, har du også muligheten til en avslappende julehandel, kafébesøk eller utforsking av kultur og kunst. Det er nemlig et bredt utvalg håndverksarbeid i Henningsvær; alt fra et lysstøperi med kafé til glassblåsere, keramikere og en skiltmaker. Dessuten, byr Galleri Lofoten og Engelskmannbrygga på autentisk kunst fra Lofoten. Kaviar Factory tilbyr mer moderne samtidskunst. Dersom en blir sulten på julevandringen, er det spisesteder med variasjoner av lokal mat. Fiskekrogen og Restaurant Den Blå Fisk (på Henningsvær Bryggehotell) tilbyr fisk rett fra Vestfjorden.

 Lofotr Vikingemuseum

Om du vil reise tilbake i tid og oppleve en julefeiring på et av Lofotens eldste fiskevær, kan Gammeldags jul på Å anbefales på det varmeste. Og i det vi tror er landets eldste fiskevær, Nusfjord, arrangeres gammeldags julemarked. I Høvdinghuset på Lofotr venter vikingene på deg og du kan delta på deres juleverksted. Det arrangeres også flere konserter i julen, blant annet i Lofoten Kulturhus (Svolvær), Meieriet Kultursenter (Leknes) og Lofothallen (Leknes)!

 Gameldagsjul på Å

Etter at du har fått førjulsstemningen fins det mange aktiviteter du kan ta del i. Kanskje frister det med et dypere dykk i Lofot-kultur? Øyriket tilbyr gallerier i hver krik og krok, alt fra lokalt til mer moderne og samfunnsaktuelt. Om det frister med mer aktive opplevelser, kan en bli med på vinteraktiviteter som trugeturer, toppturer, vinterkajakk eller kanskje en ribtur til Trollfjorden? En ridetur i vinterlandskap med et avsluttende sauna-besøk på Hov er også noe som vil gjøre besøket ditt enda mer berikende.

 

Dersom du er en av de som trenger den tradisjonelle gudstjenesten for å komme i julestemning, står dørene åpne i Lofotens kirker.

 Flakstad Kirke

GUDSTJENESTER I VÅGAN:

24.12.2019

Kl 13.00 Strauman kirke

Kl 14.30 Henningsvær kirke

Kl 16.00 Vågan/Lofotkatedralen

Kl 12.00 Strandlandet kirke

Kl 12.00 Skrova bedehus

Kl 14.00 Svolvær kirke

 Kl 16.00 Svolvær kirke

 25.12.2019

 Kl 12.00 Vågan/Lofotkatedralen

 26.12.2019

 Kl 12.00 Digermulen kirke

 29.12.2019

 Kl 17.00 Henningsvær kirke

 Kl 11.00 Svolvær kirke