Smaken av Lofoten

Opplev smaken av Lofoten! Når du er i Lofoten vil du alltid oppleve smaken av regionen, du finner den veltilrettet på en av de mange spisestedene underveis, og du kjenner den igjen fra en tur i fjæra eller langs kaia.

Artikkel
26.06.201309:59 Mariell Hagen

Lukten av tørrfisk, tang og fjære pirrer sansene.  Vinden, solen og regnet i ansiktet ditt, er det samme som setter smak og konserverer skreien til tørrfisk. Og det du ser rundt deg er et landskap som er preget av en levende og tradisjonsfestet matkultur. Du ser kaier, rorbuer, tørrfiskhjell, gårder og beiter fra fjære til fjelltopper. Det vi kan høste her er fra hardføre og veltilpassede planter og dyr.

I havet et matfat som har livnæret mennesker langs hele kysten og skapt særegne mattradisjoner mange steder i verden. På land har det forblåste klima satt sitt preg på plantelivet, men også Lofoten har sine oaser med fruktbar jord mellom høye fjell i le for den kalde nordavinden. De lyse sommerne og jamn fuktighet oppveier kort vekstsesong og skaper uventete muligheter som en saftig stor gulrot som har samlet næring fra sola døgnet rundt.

På grunn av den gode kvaliteten har ”Tørrfisk fra Lofoten” fått geografisk beskyttelse i Norge, og kommer i samme klasse som champagne og parmaskinke! En merkevare bygget gjennom tusen år. Det var vikingene som introduserte tørrfisk for Europeerne. De tok med seg den tørkede fisken på reiser til Europa og byttet fisken i andre varer. Tørking av fisk foregår i dag som den gang, helt naturlig uten tilsetninger. Dette er en av de eldste konserveringsmåtene for mat vi kjenner.

Hodet og kroppen tørkes hver for seg, og før de henges på hjell så tas innmaten ut. Lever og rogn også. Lever går til tranproduksjon, mens rogn blir til kaviar. Fra hodet kan du spise både torsketungene og kjakene. Etter to-tre måneder på hjellen er fisken tørket så mye at den tas inn. Etter at tørrfisken er tatt inn i hus blir den sortert etter størrelse og utseende. Tørrfisken har skapt tette bånd, og en åpen kultur for de reisende, og vi byr stolt fram våre lokale retter. Tørrfisk finner du også hengende på naustvegger og hjemme hos folk, som snacks både for store og små og som opphav til en spontan fest en midtsommernatt.

Uansett hva du velger vil du få føle, høre, se, lukte eller smake Lofoten. Vi ønsker deg god tur og opplev smaken av Lofoten!

Skreien henges til tørk - © Terje Rakke/visitnorway.com, click to open in lightbox
Tørrfiskhau klar til eksport! © LofotenMat SA, click to open in lightbox
Utekos i Moskenes - © Terje Rakke/Nordic Life/nordnorge.com, click to open in lightbox
Geiter til fjells ved Saupstad - © Lofoten Gårdsysteri, click to open in lightbox
Osteproduksjon © Lofoten Gårdsysteri, click to open in lightbox