Kvalvika og Ryten

Kvalvika og Ryten er blant Lofotens mest besøkte turmål. Det er det en grunn til. Utsikten fra fjellet Ryten er uten sidestykke, med den lange, gylne stranden langt der nede.

Fottur
06.08.202012:04 Kristin Folsland Olsen


Informasjon om Kvalvika/Ryten

Startsted: P-plass på Indresand

Sesong: Vår, sommer, høst. Om vinteren på ski eller med truger.

Distanse: 3,5 km direkte til toppen, 3 km direkte til stranda.

Høyde: 543 moh.

Vanskelighetsgrad: Lett

Varighet: 1,5 t én vei til stranda. 2 t til Ryten. 

Turen til Kvalvika og Ryten lokker mange ut på tur. Her får du oppleve ekte Lofotidyll med steile fjell, smaragdgrønt hav og en imponerende sandstrand som frister badeløvene ut i bølgene. 

Dette er en forholdsvis lettgått tur som passer for familier som liker å gå i fjellet. Det finnes flere varianter på turen, slik at man kan justere lengde etter eget ønske.

Kvalvika ligger på Moskenesøy, men tilhører Flakstad kommune. Området du her befinner deg i er kjent for sine mange vakre sandstrender. I tillegg til Kvalvika er Yttersand, Ramberg og Skagsanden alle verdt et besøk om du liker å gå barføtt på hvit korallsand.

Nærmeste handelssentrum er Ramberg, syv kilometer fra Indresand, som er starten av turen. Her finner du bensinpumpe, butikk, turistinformasjon samt spise- og overnattingssteder. Her finnes det også mange muligheter for vannaktiviteter for både barn og voksne.

Du kan lese mer om Kvalvika og nærområdet på Wikipedia.

Parker på Indresand

Det er mange som ønsker å besøke Kvalvika. Den tidligere parkeringsplassen i Torsfjorden skal ikke lenger brukes, på grunn av trafikk-kaos. Turgåere oppfordres isteden til å parkere på Indresand og starte turen herfra. Det er skiltet til parkeringen når du kommer over Fredvangbruene. Vil du være ekstra miljøvennlig, anbefaler vi at du tar shuttle-buss - for mer informasjon om denne, sjekk her.

Dersom parkeringen på Indresand er full, kan skoleplassen brukes mot at en vippser 50kr til bydgelaget. Der finnes også ladepunkt for el-bil på skoleplassen.

Trivelig turterreng

Fra parkeringsplassen følger du anvisningen mot stien som leder opp mot Einangen. Dette er en god sti som går gjennom lettgått turterreng over små knauser og koller. Stien går nord for Einangsvannet og runder sørsiden av kolle 290. Husk at sauer ikke skal presses og at under alltid skal være i bånd.

Fortsett videre oppover til du har Forsvatnet et stykke nedenfor deg på venstre hånd. Her i passet deler stien seg, og du må ta avgjørelsen om du skal opp på fjellet, eller gå direkte ned til stranden. 

Velger du å bestige Ryten først, følger du bare stien oppover lia. Stien forgreiner seg, og velger du stien som går langs ryggen lengst til venstre får du den mest spektakulære utsikten. Her er det stupbratt ned, så vær forsiktig! 

Formidabel utsikt

Kvalvika - Sissel Hansen, Destination Lofoten

Utsikten ned mot Kvalvika gjør virkelig inntrykk. Bratte klipper reiser seg på hver side av bukta, og danner et fint rammeverk rundt den vakre stranden.

Mot selve toppen flater terrenget ut, og fra toppvarden ser du utover storhavet mot nord. Hva med å gjøre denne turen i midnattsol?

Etter fjellturen velger mange å ta turen ned på stranda. Kanskje for et forfriskende bad? Følg stien tilbake til Forsvatnet, og videre nedover bekken mot stranden.

Rundtursalternativer

Har du mulighet for å bli kjørt og hentet andre steder langs ruta, kan du gå en rundtur. Den korteste vil være fra Kvalvika, over Skoren og ned til Torsfjorden. Turen tilbake kan kortes ned ved å søke ned til Torsfjorden ved østenden av Markvannet.

Andre nyttige tips

  • For de av dere som ønsker en erfaren guide med på turen, kan dere booke tur på andre, vakre Lofotfjell her. 
  • Ta vare på Lofoten når dere er her - hvordan du skal være en ansvarlig gjest, kan du lese mer om her. 

Spørsmål ofte stilt om Kvalvika og Ryten: 

Er turen familievennlig?

Ja, både turen til Kvalvika og Ryten er familievennlig. Stien er fin og ikke spesielt krevende, selv for de små. Det kan være du må beregne dobbelt så lang tid med små barn og man skal jo alltid vurdere om det kan være bedre alternativer til fotturer hvor barna får kose seg litt mer.

Kan man ta med hund til Kvalvika og Ryten

Ja, men det er båndtvang i perioden 01.04 - 15.11. Dette er fordi Kvalvika og Ryten ligger i Lofotodden nasjonalpark. Stien er også god nok for små firbeinte, men hunden må kanskje bæres i små partier på stien til Kvalvika.

Kvalvika og Ryten turkort

Shuttle bus