Mannen i Lofoten (400 moh.)

Mannen på Haukland i Lofoten. En kort, luftig og en av Lofotens mest populære fjellturer.

Fottur
24.08.202015:51 Sissel

Turbeskrivelse til Mannen

Parkering: Parkering ved Hauklandstranda - samme startsted som Himmeltinden
Sesong: mai - september
Distanse: 2 km (en vei)           
Høydemeter: 400 moh
Varighet: 2-3 timer tur/retur
Vanskelighetsgrad: Middels, en del luftige partier
Startpunkt: Hauklandstranda, ved parkeringen

Mannen tursti

Sti opp til Mannen. Utsikt mot Hauklandstranda. Foto: Isabella Einarsen.

Fra strand til fjell

Mannen er en av de mest populære turene i Lofoten. En kort tur med et par luftige partier.
Turen til Mannen starter ved parkeringen ved Hauklandstranda. Fra parkeringen vil du se en kjærrevei på andre siden av veien om du står ved den nærmeste parkeringen til stranden. Står du på parkeringen ved jordet er stien rett forut. Følg kjærreveien opp ca. 500m. Da vil du se en tydelig sti som du følger opp i fjellet med gradvis stigning. Når du ankommer en liten bekk, følger du veien opp til venstre mot ryggen til Mannen, dette er ca. på toppen av bakken. Det er tydelig sti her som du følger. Pass derimot på at du følger ryggen oppover da det går en sti over myra mot Uttakleiv og en opp til Himmeltinden.


Nå når du beveger deg oppover ryggen mot de siste 350 høydemetrene skal du ha starten av stien og Haukland på venstre hånd. Du trenger ikke mange høydemetrene før du får en fabelaktig utsikt ned til en av Lofotens vakreste strender – Haukland.

Det er jevn og fin stigning hele veien og du fortsetter bare å følge stien til topps.
Enkelte partier kan virke luftige, og spesielt når du kommer til siste parti av stien hvor du går ut på et smalere område. Dette vil være den mest eksponerte ruten av hele turen, men det er mulig å gå litt utenfor stien ned i terrenget hvis man ikke ønsker å eksponere seg for dette – og husk det er ingen skam å snu.

Oppå mannen

Utsikt fra Mannen mot Hauklandstranda. Foto: Thea Kristin Johansen.


Utsikt til strand, åpent hav og store deler av Lofoten

Når du ankommer toppen av Mannen vil du ha nydelig utsikt i alle kanter med glitrende turkis hav og kritthvite strender. Ned mot sør får du Hauklandstranda. Uttakleiv får du på nordsiden. Du er omkranset av nydelige fjell og utsikt. Ta en stopp, en pust i bakken og nyt utsikten.

Mannen, Lofoten -  Kristian NashougUttakleiv.    Foto:Kristian Nashoug. 

5 ofte stilte spørsmål:

  1. Kan man ha med hund? Svar: Ja, du kan ha med hund, men det bør være en hund som er trygge på høyder og luftige partier. Husk båndtvang i perioden 01. april til 1. oktober - OG så lenge det er beitende dyr i marka. Området har 1500 - 2000 beitende dyr. Les mer om hvordan du kan passe på sauene her.
  2. Passer turen for barn? Svar: Turen kan passe for ungdom som er vant til denne typen terreng og som ikke har høydeskrekk. Vi vil ikke anbefale turen for små barn.
  3. Er turen vanskelig? Svar: Nei, dette er en tur som alle kan være med på.
  4. Kan jeg gå den hvis jeg har høydeskrekk? Svar: Ja, turen har en del luftige partier, men vi anbefaler at du tester turen og heller snur om ønskelig.
  5. Kan man gå turen om vinteren? Svar: Vi fraråder å gå turen når det er is og snø på stien.

Andre nyttige tips:

  • For de av dere som ønsker en erfaren guide med på turen, kan dere booke tur på andre, vakre Lofotfjell her.
  • Ta vare på Lofoten når dere er her - les mer om hvordan være en ansvarlig gjest her. 
  • Vestvågøy kommune har en egen friluftsforskrift om Hauklandstranda om hvor det er lov å sette opp telt, i tillegg finnes det et Turistkart for Lofoten hvor du får oversikt over hvor du kan campe.