Håheia (438 moh.) Værøy

En av Værøys perler, Håheia - eller Håen, er en av de mest populære fjellturene på øya.

Fottur
30.08.202022:38 Isabella Einarsen

Om turen på Håheia 

 • Parkering: i Rømdalen
 • Sesong: april - oktober
 • Distanse: 2,5 km (en vei)             
 • Høydemeter: 438 moh
 • Varighet: 2-3 timer tur/retur
 • Vanskelighetsgrad: Lett tur som passer alle
 • Startpunkt: Fra Sørlandet på Værøy

Her finner du flere tips til hva du kan gjøre av aktiviteter, overnatting, spisesteder etc.

Fin tur som passer hele familien

Fjellet Håheia er den nest største toppen på Værøy. For å komme til Håen starter du på den delen av øya som heter Sørland.  Du følger stien i Rømdalen til du kommer til den første svingen på veien opp til radarstasjonen. Her finner du en tydelig sti opp til toppen som vil krysse veien deler av turen. Du har fin utsikt mot Sørland på turen oppover, som er hovedbebyggelsen på Værøy. Det er jevn og fin stigning hele veien til topps. Du finner mer fakta om Værøy på Wikipedia.

Gamle ørnhus

På veien opp til Håen er det ikke bare nydelig utsikt over Sørland eller mot Mosken og Lofotodden i Øst. Du kan nemlig også se restaurerte ørnhus langs veien opp, hvor de fra gammelt av pleide å fange ørn med bare hendene ved å gjemme seg i disse steinhusene. Vel oppe på toppen på Håen har du spektakulær utsikt mot Måstad og Måhornet. Måstad var ei bygd som var bebodd helt tilbake til 1200 – tallet og det er hustufter der som stammer tilbake til 900-tallet.Toppen og utsikten fra Håheia er noe helt unikt og har du sett bildene her ifra vet du hva vi snakker om. Det azurblå havet og de kritthvite strendene omkranset av bratte fjell på hver side. På tilbaketuren kan du gå ned samme vei eller du kan fortsette ut mot Hornet og ned til Nordland om du har tid.

5 ofte stilte spørsmål:

 1. Er turen familievennlig? Svar: Turen er kjempefin for alle og passer ypperlig som en familietur. Pass likevel godt på barna på toppen da der er luftig helt øverst. Ikke gå i tunnellene på natoveien på grunn av fare for steinsprang!
 2. Kan man kjøre heile veien inn? Svar: Bilveien er nedlagt og de fleste setter ifra seg bilen når de kommer til Værøy. Ta beina fatt, turen er nydelig!
 3. Er turen lang og krevende? Svar: nei dette er en tur som alle kan være med på og det er fin sti. De fleste bruker som regel 1t en vei.
 4. Passer turen for de med høydeskrekk? Svar: Ja turen passer de fleste, men det er luftig på toppen så beveg deg ikke helt ut på kanten om du redd for høyder.
 5. Hvordan kommer man seg til Værøy? Svar: Du kan ta Moskenes fergen over til Værøy enten fra Bodø eller Moskenes. Det går også helikopter daglig fra Bodø til Værøy.

Andre nyttige tips

 • For de av dere som ønsker en erfaren guide med på turen, kan dere booke tur på andre, vakre Lofotfjell her. 
 • Ta vare på Lofoten når dere er her - hvordan du skal være en ansvarlig gjest, kan du lese mer om her.